Kom i form inden skolestart

Er du klar til dit efterskoleår på Haarby Efterskole?

Forsiden » Sport » Kom i form til dit efterskoleår

Kom i form til dit efterskoleår

Dit efterskoleophold kommer til at indeholde en masse idræt, fantastiske sportsoplevelser og gode stunder med dine holdkammerater. Glæd dig til at træne din valgte idrætslinje i 3 moduler om ugen og træne dit idrætsvalgfag i 2 moduler om ugen!

Et skoleår på en idrætsefterskole kan være en stor omvæltning. Det er derfor vigtigt, at du holder dig i form i løbet af sommeren op til dit efterskoleophold, så du er klar til at starte skoleåret med høj energi!

God grundform

En god grundform betyder, at din krop er vænnet til at dyrke sport flere gange om ugen. Løb er særligt vigtigt for grundformen. Du skal løbe minimum to gange á 20 minutter om ugen.

Det anbefales at variere løbetræningen med:

• Lange distancer (30 til 45 minutter) på højst 10 km.
  • Intervalløb

Din løbeform er afgørende for den samlede mængde af træning, du kan holde til. Træningen vil desuden medvirke til, at du kan undgå unødvendige benskader.

Gode råd

Er du usikker på, hvordan du bedst forbedrer din grundform? Her er gode råd til, hvordan du griber træningen an:

• Varm altid op
  • Løb i et tempo, så du kan fuldføre træningspasset
  • Bliv ved med at udfordre dig selv
  • Løb gerne med en partner
  • Lyt til din krop – og undgå skader!
  • Gode løbeskoer vigtige
  • Husk at holde minimum 1 dags restitutionspause mellem hvert træningspas.

Løbeprogrammer

Ved du ikke, hvordan du skal sammensætte et løbeprogram, som du kan følge? Se forslag til løbeprogrammer her og her.

Intervaltræning

Intervaltræning er træning, hvor du skiftevis har rigtig høj puls og holder pause. Det er den bedste måde at forbedre din konditionpå. Hvis du vil bruge løb til at arbejde med din kondition, er det vigtigt, at du benytter dig af intervaltræning, da det giver dig de bedste forudsætninger for udholdenhed i din sport –uanset om du dyrker dans, badminton, håndbold eller fodbold. Find forslag til intervaltræning her:

Lange intervaller, lang pause:

• 8x 2 minutter med 1½ minuts pause
  • 4×3 minutter med 3 minutters pause
  • 5+4+3+2 minutter med 4, 3 og 3 minutters pause.

Korte intervaller, kort pause:

• 12×1 minut med 30 sekunders pause
  • 20×40 sekundermed 20 sekunders pause
  • 30 x 30 sekunder med 20 sekunders pause

Varieret løbetræning

For at bevare motivationen og få bedst udbytte af din træning, er det vigtigt, at du træner varieret. Prøv f.eks.:

Fartleg: Udse dig forskellige fiksmål på din tur, som du løber hurtigt hen til (lygtepæl, træ, hus osv.). Læs mere her

Træning med pulsur: Find en rundstrækning på 4-500 meter. Løb rundstrækningen i høj fart –hold pause, indtil din puls er faldet til ca. 125 slag pr. minut. Løb herefter igen. Ved intervaltræning er det bedst at gentage dette 6-8 gange.

Løb 10-20-30 (skal udføres bagfra): Start med 30 sekunders langsomt løb, 20 sekunder med moderat hastighed og 10 sekunders spurt hvert minut.

Fysioterapi

På Haarby Efterskole tilbyder vi træningsvejledning/genoptræning vedfysioterapeut til vores elever. Vi tilbyder, at eleverne efter aftale med linjefagslæreren kan gå i fysisk træning og ved vores fysioterapeut Berit få vurderet og eller set på en skade eller lignende.

Hvis det vurderes, at der er behov for mere end træningsvejledning/genoptræning, altså et decideret behandlingsforløb, hjælper Berit med evt. at etablere kontakt til læge, fysioterapeut eller kiropraktor, som findes i byen. Behandlinger til eleverne i Haarby sparer naturligvis tid for både elever og forældre.

Vi igangsætter naturligvis ikke behandling med egenbetaling, før vi har forældrenes accept. Og det er selvfølgelig helt op til jer, om I vil benytte jer af de lokale terapeuter og kiropraktorer, eller om I hellere vil benytte andre behandlingstilbud.