Når håndbold betyder (næsten) alt!

Ambitiøs træning og seriøs undervisning på Haarby Efterskole.

Intensitet og harpiks

Vi er på Haarby Efterskole en onsdag morgen. Spillerne er i deres kongeblå holdtrøjer og harpiksen klister allerede til både bold og fingre. Der indøves angrebsåbninger og at det skal ske med høj intensitet. ”Godt arbejde, piger! Vi tager 5 minutters pause”, siger Simone Larsen, som træner de 21 håndboldpiger. Vi snakker med 2 af pigerne for at høre, hvad de synes om at gå på Haarby Efterskoles håndboldlinje. ”Vi træner håndbold 3-4 gange om ugen og spiller derudover 1-2 kampe om ugen”, fortæller Sara Sundstein Lagos. Agnes Lolk Kongsdal Rasmussen tilføjer. ”Det bedste ved at gå på Haarby Efterskole er, at vi har et godt fællesskab og nogle meget seriøse trænere og træninger.” Pigerne er tilbage på halgulvet. De kører endnu en angrebsåbning, som bliver udført til perfektion. De giver lige hinanden en highfive som anerkendelse af det gode samarbejde og den vellykkede afslutning.

Fællesskab og fuld koncentration

I hallen ved siden af træner de 17 drenge. Træner Nikolaj Bruun ved at der er mange kampe, der bliver afgjort på kontra, så det skal selvfølgelig trænes. Drengene byder ind med forslag, der kan trænes, og når øvelserne kører optimalt, fejrer de hinandens succeser. ”Godt, gutter. Super godt opspil det der! Kom bliv ved. Fedt løb – lækker afslutning.” De vil bare lykkes med den kontra, så det også kan fungere i kampene. ”Det er megafedt at gå på Haarby Efterskoles håndboldlinje. Vi er en flok blandede gutter, der kommer med en forskellig håndbolderfaring. Vi har det mega sjovt sammen, samtidig med vi er meget seriøse med vores håndbold” fortæller Malthe Hein og Casper Mohr. ”Vi har virkeligt et unikt sammenhold og fællesskab.” Træningen er slut. Spillerne samles omkring træneren. Der er god feedback på træningen. ”Tak for god træning, drenge”, slutter Nikolaj Bruun træningen af med. ”Skynd jer i bad. Der er undervisning kl. 10”

Også ambitiøs undervisning

Håndbold er én af de 4 idrætslinjer skolen har. De andre er fodbold, badminton og dans. Haarby Efterskole er også en boglig efterskole, hvor hver elev har valgt en studieretning udover deres idrætslinje. De 4 studieretninger eleverne kan vælge mellem er science, business, international og fitness. Ingen forventer, at man skal score topkarakterer i alle fag, men der er en forventning om, at man tager de boglige fag lige så seriøse som man gør med håndboldtræningen.

Rejser ud i Europa

Haarby Efterskole rejser ud i Europa flere gange i løbet af skoleåret. Alle elever tager til Barcelona, hvor idrætslinjerne bl.a. trænes af lokale trænere og instruktører fra akademier fra Catalonien. Der udover spiller alle flere kampe mod lokale hold men der bliver også tid til at nyde sammenholdet og fællesskabet. Lille efterskole – stor håndboldnation Opløftet over at have oplevet en efterskole, som både vil udfordre unge mennesker bogligt og idrætsmæssigt forlader vi det sydvestlige Fyn. Danmark er et fantastisk lille land. Efterskole og idræt er fundamentet for udviklingen af ambitiøse unge. Talenter fødes i det små og nogle udvikler sig og bliver store. Lille Danmark er en stor håndboldnation og mon ikke der er flere i den danske trup, der selv har gået på efterskole engang…?